Pohjois- Savon Omaishoitajat ry viettää 25- vuotisjuhlavuottaan!

27.10.2023

Elokuun 17. päivänä vietimme juhlaa neljännesvuosisadan kunniaksi.

Yhdistyksen juhlatoimikunta aloitti juhlien suunnittelun jo hyvissä ajoin taatakseen juhlavieraille ikimuistoisen juhlan. Pääosassa juhlissa olivat tietenkin itse Omaishoitajat.

Juhlaa vietettiin Kuopion Iso Valkeisella, jonne osa vieraista saapui omilla kyydeillään, ja osa yhdistyksen järjestämällä kuljetuksella. Bussimatkalaiset kokoontuivat Nilsiän linja-autoasemalle ja yhdessä saimme kaikki kyytiin. Ajaa körryyttelimme mutkaista tietä kohti Juankoskea, sitten Kaaville ja Tuusniemen kautta koukaten Iso-Valkeiselle. Matkat sujuivat hyvin puheensorinan täyttäessä pikku- bussin. Juhlavieraita oli paikalla hieman toista sataa, ja erilaisten omaishoitotilanteiden takia kaikkien pääsemistä paikalle ei voida pitää selvyytenä. Yhdistyksellämme on jäseniä vajaa 400 henkilöä Pohjois- Savon alueella.

Juhlaohjelman avasi yhdistyksemme puheenjohtaja Marjut Paakkonen. Marjut muistutti meitä kaikkia puheessaan siitä, kuinka tärkeää on aidosti kohdata ja kysyä ”mitä sinulle kuuluu?”. Marjut iloitsi puheessaan myös siitä, kuinka monipuolisesti yhdistyksemme tarjoaa toimintaa erilaisissa omaishoitotilanteissa eläville perheille.

Pohjois- Savon hyvinvointialueen toimialajohtaja Kati Kantanen piti tervehdyspuheensa omaishoitajille, ja korosti omaishoitajien tekemää tärkeää työtä yhteiskunnassamme.

Ministeri Sari Essayah huomasi juhlapuheessaan sen, kuinka yhteiskunnallisessa keskustelussa vähemmälle huomiolle jäävät sadat tuhannet työikäiset, jotka huolehtivat omaisestaan ansiotyönsä ohessa ja hoivaajat, jotka tekevät sitovaa hoivatyötä ilman virallista omaishoitosopimusta.

Hän pohti, että toisten ihmisten tuki ja järjestötoiminta- kuin virkistävä lähde- ovat juhlimisen arvoinen asia. Hän myös kertoi, että Suomen hallitus on sitoutunut edistämään erilaisin toimin omaishoitajien paremmin tukevia ratkaisuja.

Nautimme luovan tanssin esityksestä musiikin tahdissa. Oskari Niskanen asuu Savon vammaisasuntosäätiön Louhumäen kodeissa. Hän on tanssinut 4 vuotta, ja tulkitsi tanssillaan Anna Puun kappaletta Kaunis päivä. Hän varmasti teki juhlapäivästämme entistäkin kauniimman!

Nilsiän Pussihousukerho on ollut musiikillisella toiminnallaan yhdistyksemme pitkäaikainen tukija. Kerho on perustettu ylläpitämään vanhaa markkinaperinnettä musiikkiesityksillään- ja sitä Savolaesta ja huumormeininkiä ei jiä puuttummaan, kun pussihousuja piäsöö kuulemmaan! Tästä saimme nauttia myös juhlissamme!

Pirkko Kuukkanen kertoi ”Mistä kaikki alkoi” yhdistyksen 25-vuotistaipaleella. Kuopion Seudun Omaishoitajat ry:n perustava kokous oli Puijonkadulla Mummon mökissä 12.9.1996, osallistujina neljä omaishoitajaa. Säännöissä ”Toiminnan tarkoituksena on toimia omaishoitajin aseman parantamiseksi ja tukemiseksi sekä yhteistoiminnan edistämiseksi”, toimialueena Kuopion seutu lähikuntineen. Yhdistys liittyi Omaishoitajat ja Läheiset -liittoon 1998, jolloin nimeen tuli Läheiset lisäys. Juhlavuosia on vietetty liittoon liittymisvuoden mukaan.

Tieto yhdistyksestä levisi, uusia jäseniä liittyi runsaasti ja toiminta vapaaehtoisvoimin alkoi ripeästi. Kuukausikokoontumiset Suokadun palvelutalolla, vertaisryhmät ja virkistystoiminta eri puolilla aluetta juurtuivat tukemaan omaishoitajien jaksamista. Ray-/Stea- projektirahoituksilla saatiin palkattuja työntekijöitä: Auttava sijaistoiminta, Vekutin vertaistukea, kuntoutusta ja tiedotusta kehittämässä, Ovet omaishoitajavalmennus ja Omais-Oiva vuodesta 2014 alkaen. Vapaaehtoistoiminnoilla ja verkostoyhteistyöllä on ollut tärkeä merkitys monipuolisen toiminnan vaiheissa. Toiminta-alueen laajennuttua yhdistyksen nimeksi tuli Pohjois-Savon Omaishoitajat ry.

Pirkko Snellman kertoi osallistumisestaan vapaaehtoisena Suonenjoen ryhmän toimintoihin, vertaistuen ja virkistyksen merkityksestä arjen jaksamisen tukena.

Kuuntelimme Ystävänpäivänä 2020 Omaishoitajaliiton netissä julkaiseman Tule lähelle -laulun musiikkivideon ( https://youtu.be/6DnQFR-VWtU?feature=shared ). Yhdistyksen työntekijän Kirsi Lappalaisen sanat ja sävelet kertovat oman lapsensa rinnalla kulkevan äidin tunnoista.

Ansiomerkkejä jaettiin hallituksen pitkäaikaisille jäsenille ja työntekijälle: Riitta Lyra; pronssinen,Tiina Kainulainen; hopeinen, Reino Niiranen; hopeinen, Tarja Välimäki: kultainen, Pirkko Kuukkanen; kultainen.

Yhteislauluna ennen pöytiin tarjoiltuja juhlakahveja lauloimme Ystävän laulun. Kiitos juhlatoimikunta, työntekijät, juhlapaikan toimijat, puhujat, esiintyjät, tukijat, yhteistyötahot! Ennen kaikkea Kiitos teille kaikille omaishoitajille, te teette yhdistyksestämme sen mitä se on: Merkittävän.