TOIMINTA

Toimintatarjottimemme sisältää runsaasti tapahtumia erilaisiin omaishoitotilanteisiin. Tapahtumiin osallistuminen ei edellytä virallisen omaishoidon tuen saamista tai yhdistyksen jäsenyyttä. Auttaessasi omaistasi – iästä, sairaudesta tai vammasta riippumatta – olet omaishoitaja. 

Erilaisissa tapahtumissa huomioidaan omaishoidon moninaiset tilanteet, järjestämme mm. vertaisryhmiä miesomaishoitajille, työikäisille omaistaan hoitaville sekä kohtaamisia lasten omaishoitajille. Koronatilanne vaikuttaa vertaistoiminnan toteuttamiseen, joten osallistuminen on mahdollista myös etäyhteyksillä. Vuosittain toimintaa toteutuu Pohjois-Savossa keskimäärin 10 kunnan alueella.

Päivitämme tapahtumia toiminnan edetessä. Seuraa tiedotustamme, niin pysyt ajantasalla uusista ohjelmista.

 

Lisätietoja toiminnasta:

Johanna Nikonen
puh. 050 494 1575

Teri Kari
puh. 050 308 0875

tai etunimi.sukunimi@psomaishoitajat.fi

Tapahtumia tulee lisää toimintakauden edetessä, seuraa tiedotustamme!

Vertaistoiminta

Koronatilanteen vuoksi yhdistyksemme kasvokkaiset ryhmäkokoontumiset ovat toistaiseksi tauolla. Annamme ohjausta ja neuvontaa puhelimitse, etäyhteyksillä ja tarvittaessa kahden kesken kasvokkain – ole yhteydessä!

 

Uusi aika on tuonut toimintaan uudenlaisia osallistumisenmahdollisuuksia. Yhteiset hetket muiden ihmisten kanssa ovat tärkeitä, ne tuovat virkistystä ja voimaa! Muiden omaishoitotilanteessa elävien kohtaaminen on mahdollista etäyhteyksillä:

Etäyhteydellä toteutettava yhteinen hetki edellyttää
o tietokoneen tmv. laitteen,
o nettiyhteyden sekä
o toimivan sähköpostiosoitteen.

ETÄKAHVIEN AIHEET KEVÄÄLLÄ 2021:

o Ke 3.3. klo 12-13 Harjoitellaan etäyhteyden käyttämistä ja vaihdetaan kuulumisia.

o Pe 12.3. klo 12-13 Tule kuulemaan ja kysymään omaishoitajien tuetuista lomista.

o Pe 26.3. klo 12-13 Kysy ja keskustele omaishoidosta.

o To 8.4. klo 10-11 Etäverryttely, pukeuduthan rennosti!

o Ma 19.4. klo 12-13 Omaishoitajat esittelevät kotejaan. Olisiko teidän kotoa näyttää etäyhteydellä muille vinkki arjen pyörittämisestä? Minkälaisia apuvälineitä teillä on käytössä, onko tehty kodin muutostöitä?

o Ma 3.5. klo 11-12 Yhteinen lounas. Kattakaa lounas pöydän ääreen ja tulkaa etänä ruokailemaan muiden
kanssa. Jaetaan samalla vinkkejä omaishoitoperheiden ruokailusta, esim. ruoan valmistus & ateriapalvelut.

o Ti 25.5. klo 14-15 Kysy ja keskustele omaishoidosta

o Ti 1.6. klo 9-10 Uutispuuro. Keitä aamupuuro kotona ja tule keskustelemaan muiden kanssa Savon Sanomien päivän uutisista puuroa nauttien

ILMOITTAUDU ETÄTAPAAMISIIN VIIMEISTÄÄN EDELLISENÄ PÄIVÄNÄ.
Ilmoittautumisen yhteydessä saat lisäohjeita ja me neuvomme yhteyden luomisessa!
Tule mukaan harjoittelemaan etäyhteyttä yhdessä muiden omaishoitajien kanssa!

VARAA OPASTUSAIKA oman tietokoneesi tai älylaitteesi käyttöön. Voimme harjoitella esim älypuhelimen
yleistä käyttöä, etäkokoukseen osallistumista tai vaikka lehtien lukemista tietokoneelta.

ILMOITTAUTUMISET JA LISÄTIETOJA:
Teri Kari, omaistoiminnanohjaaja
puh. 050 308 0875
teri.kari(AT)psomaishoitajat.fi

Liikunnan iloa

LIIKUNTARYHMÄT OVAT TOISTAISEKSI TAUOLLA

Ovet-valmennukset ®

OVET-VALMENNUS®

Ovet-omaishoitajavalmennuksessa paneudutaan omaishoitajuuteen, yhteiskunnan palveluihin ja hoivatyöhön. Järjestölähtöinen valmennus tarjoaa tietoa, taitoa ja vertaistukea sairastuneiden tai vammautuneiden omaisille. 16 tunnin valmennus suunnitellaan omaishoitajien tarpeiden mukaan aluekohtaisesti. Ovet-valmennus® on Omaishoitajaliiton rekisteröity tavaramerkki. Valmennuksia järjestetään Omaishoitajaliitossa ja sen paikallisyhdistyksissä. Lisätietoa löydät liiton kotisivuilta.

Ovet-valmennus® täydentää kuntien järjestämää valmennusta ja koulutusta omaishoitajille.  Ovet-Valmennuksessa korostuu vertaistuki, eikä se korvaa kunnan järjestämää valmennusta (laki omaishoidon tuesta 937/2005 /3a § (29.6.2016/511) Omaishoitajan hoitotehtävää tukevat palvelut). Lisätietoa kunnan järjestämistä valmennuksista saa oman kunnan omaishoidontyöntekijältä ja palveluohjauksesta.

Omaishoitajavalmennukset ovat merkittävä osa yhdistyksemme toimintaa. Valmennuksia järjestetään 2-5 kertaa vuodessa Pohjois-Savon alueella. OmaisOiva-rahoituksen turvin valmennus on tarjolla yhä useammalle omaishoitajalle. Valmennuksia on järjestetty Kuopiossa, Juankoskella, Kaavilla, Siilinjärvellä, Kiuruvedellä, Rautalammilla, Tuusniemellä, Iisalmessa, Pielavedellä ja Vieremällä sekä vuorovaikutteisena verkkovalmennuksena yhteistyössä Palvelu tulevaisuuteen: eMaaseutu-hankkeen ja Kuopion kansalaisopiston kanssa.

Ovet-valmennus® on tarkoitettu omaistaan hoitaville, eikä edellytä omaishoidon tuen saamista. Valmennus sopii erityisesti omaishoitotilanteen varhaisvaiheeseen. Osallistua voi, vaikka omaishoito olisikin jatkunut pidempään. SEURAAVA VALMENNUS KÄYNNISTYY KORONATILANTEEN RAUHOITTUMISEN JÄLKEEN.

Tuetut lomat

Yhdistys järjestää tuettuja lomia yhteistyössä Maaseudun terveys- ja lomahuolto ry:n kanssa.

VUOSI 2021:

Loma omaishoitajille ja hoidettaville läheisille.
Kylpylähotelli Kunnonpaikka, Siilinjärvi. Lisätietoja Pirkko puh. 044 035 3520.
Tutustu Omaishoitajaliiton lomatarjontaan: www.omaishoitajat.fi tai kysy lisää yhdistyksestämme!

Loma sisältää

 • Majoitus kahden hengen huoneissa
 • Täysihoito
 • Lomajärjestön ohjelmaa
 • Pieni kylpylähoito
 • Ryhmäkohtainen lomaohjelma ja lomakohteen yleinen vapaa-ajanohjelma
 • Mukana yhdistyksen lomaohjaaja

Omavastuu 100 €/hlö

Loman toteuttaa Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry, (MTLH), jolle hakemus lähetetään osoitteeseen: Ruoholahdenkatu 8, 4. krs. 00180 HELSINKI. Lomia voi hakea myös sähköisesti www.mtlh.fi. Hakulomakkeita ja lisätietoja: Johanna puh. 050 494 1575 tai Pirkko puh. 044 035 3520 tai yhdistys(at)psomaishoitajat.fi

Omaishoitajalomiin kannattaa tutustua myös Omaishoitajaliiton kotisivuilla. Lomatarjonta kattaa koko vuoden. Muistathan myös, että Kela järjestää kuntoutuskursseja omaishoitotilanteisiin.

Vapaaehtoistoiminta

HALUATKO SINÄKIN TOIMIA VAPAAEHTOISENA OMAISHOITAJAN TUKENA?

Vapaaehtoistoiminta tuo iloa ja antaa voimia sekä avun saajalle, että antajalle. Omaishoitajan tukena voi toimia yhdistyksessämme monella eri tavalla:

 • Tukihenkilönä (omaishoidon itse kokeneet vapaaehtoiset)
 • Vertaisryhmänohjaajana
 • Ovet-omaishoitajavalmennuksen ohjaajana
 • Tapahtumien järjestelijänä
 • Kokemuspuhujana tilaisuuksissa (omaishoidon itse kokeneet vapaaehtoiset)
 • Hoidettavan läheisen seurana ja/tai ulkoilukaverina

Toiminnassa voi toteuttaa myös omia ideoitaan. Onko sinulla hyvä ajatus, kerho tai keskustelu, jonka haluaisit toteuttaa tukeaksesi omaishoitajia?

Vapaaehtoisuus edellyttää luotettavuutta, aikasi jakamista rajojesi mukaan ja ennen kaikkea halua auttaa. Vapaaehtoisena kukin toimii omilla taidoillaan! Toiminnan tueksi on tarjolla myös koulutusta, tukea ja ohjausta.

Ota yhteyttä ja tule mukaan oivaan joukkoon!
Johanna Nikonen, puh. 050 494 1575